Pieken met breaks

Pieken met breaks
11 jan 2021

“Aan het eind van de week klap ik mn laptop dicht en ben ik echt he-le-maal áf!”

In de zoommeting waar ik bij aangeschoven was maakte deze medewerker van zijn hart geen moordkuil. Hij vertelde hoe hij de hele dag achter zn laptop zit. Breaks? Nee, te bang om wat te missen. En bovendien volgt hij gewoon het strakke ritme van een normale werkdag.

Thuiswerken, we zullen er aan moeten wennen. Naast de voordelen van minder ruis, meer rust om je focus te pakken, geen reistijd staan een heleboel nadelen.

Wat dacht je van het sociale aspect van een kantooromgeving, dat zorgt voor verbinding maar ook ook voor regelmatige breaks.

Breaks die je thuis makkelijk overslaat, wat weer niet bevorderlijk is voor het bewaken van je energie, productiviteit en werkplezier.

Werk met intervallen

Net als bij een sporttraining plan je in een werkdag ook intervallen -breaks- om het meeste rendement eruit te halen en nog wat over te houden voor privézaken.

3 tips.

Zoutzak of fullspeed

Ben je je bewust wanneer je fullspeed gaat of wanneer je als een zoutzak achter je bureau zit? Wanneer je dat verschil ervaart en daar gebruik van maakt, werk je een stuk productiever en ga je echt tijd overhouden.

Wanneer mijn kraan voluit staat plan ik taken waar flink wat concentratie voor nodig is. Begint de kraan te druppelen, dan is het tijd voor iets anders; Een wandeling, een simpele klus die ik op de automatische piloot doe of het huis stofzuigen. Soms zelfs een powernap, heerlijk!

Daarna is er volop energie om achter de laptop te duiken om taken die om full focus vragen aan te pakken.

Tip: Echt, het kost je bakken energie om te blijven zitten achter je pc wanneer je wegdommelt en probeert je concentratie terug te pakken.

Word je bewust van je circadiaans ritme, wanneer zit je vol energie tijdens het thuiswerken?

En wanneer is je downtime? Maak daar gebruik van bij de planning van de dag.

Cognitief complexe taken plan je wanneer je ritme piekt.

Schuiven met taken

Één van mijn pieks ligt tussen 16.00 en 19.00 uur en dat was knap onhandig in de tijd dat we een jong gezin hadden. Toch kon ik door goede afspraken te maken met m’n partner, gebruik van mijn werkpiek. We verdeelden de zorgtaken zó dat ik een paar dagen per week doorwerkte tot 19.00 uur. Ideaal!

Tip: Bekijk wat binnen jouw omstandigheden mogelijk is in het verschuiven van taken. Ligt je concentratie piek in de avond? Wat let je om overdag andere dingen te doen tijdens downtime?

Pak dán bijvoorbeeld je sportmoment in plaats van dat je daarvoor ’s avonds op pad gaat.

Een lunchdip? Doe huishoudelijke klussen nu alvast, zodat je straks weer opgeladen achter je bureau zit. Of ga met je lunch op pad voor een wandeling. Van zo’n lunchwandeling knap je écht op.

Ja maar...

“Je hebt mooi praten, ik heb zoveel online afspraken op een dag. Er valt niet veel te schuiven.”

Een hele dag vol online meetings, hoe geconcentreerd ben je bij zoommeeting nummer 3?

Online meetings zijn razend handig, maar ze vreten energie, meer dan een face to face afspraak.

De oorzaak is dat je bij een online meeting meer energie nodig om te letten op alle non verbale signalen, die je anders automatisch oppikt.

Tip: plan standaard meer ruimte tussen de online meetings. Die ruimte kun je gebruiken om jezelf via een mini of grotere break weer op te laden. Doe in zo’n break ook echt iets anders dan weer een klus achter je laptop en kom in beweging. Immers, voor een vergadering of overleg in levende lijve is die wisseling in taken ingebouwd, want je wandelt daarvoor meestal naar een andere ruimte.

Tot slot

Wil je ook excelleren, meer tijd overhouden en iets relaxter leven? Graag ga ik het gesprek met je aan. Bel of mail me.

Marian Freriks
Vitaliteitscoach, aangesloten bij de B.O.V.V.

  • Deel dit bericht: