Over-leven met hardlopen

Over-leven met hardlopen
22 jun 2021


“Van onder naar boven schieten nu de rillingen over mijn rug, doorslikken lukt niet meer terwijl mijn hart zich via mijn keel naar buiten probeert te kloppen, ik probeer te vluchten van 10 jaar geleden maar de opties zijn op, bevroren van angst en onbereikbaar sta ik daar midden in de winkelstraat met me dochter, de wereld om mij heen beweegt door maar ik ben weer daar, alleen maar daar bij dat moment, wachtend op eenzelfde knal een knal die mijn wereld opnieuw laat exploderen…”

Dit bericht van Robin kwam ik tegen, toen ik getriggerd werd door een post van hem op Instagram: Wat drijft iemand in korte tijd ruim 200 kilometer hard te lopen?

Iemand die extreme dingen doet maakt me nieuwsgierig. Robin loopt ruim 200 kilometer, in 5 dagen. Wat zijn de drijfveren van hem?  Waarom kiest hij voor 200 kilometer hardlopen? Is hij zichzelf aan het testen of bewijzen? Op de vlucht voor iets?

5 dagen achter elkaar een marathon lopen

Fivefive heet het project project van Robin. De uitdaging: in 5 dagen 5 marathons lopen.

Hardlopen is heerlijk, maar geldt dat ook voor 5 marathons achter elkaar?
Scrollend door de instagram berichten van Robin, zocht ik naar wat hem drijft en las ik zijn verhaal. Wow! Respect! Held!

Het verhaal van Robin

Robin maakte in zijn tijd bij het korps Mariniers, tijdens een uitzending naar Afghanistan, een traumatische ervaring mee. 10 jaar later openbaarde zich bij hem een post traumatische stressstoornis. Waar hardlopen voor hem al die jaren een manier was om zich te ontspannen, werd geleidelijk aan een vlucht, een manier om nog iets te voelen. Steeds zwaarder, steeds langer moest het.

‘In mijn hoofd voelde het dubbel, ik leverde elke dag strijd tegen mijn trauma demonen maar al mijn ledematen zijn nog intact.’

Tot hij brak en in Doorn in het militair revalidatiecentrum terecht kwam.
Daar leerde hij opnieuw leven en hardlopen. Lopen werd weer ontspanning, maar hij vond ook doelen die groter waren dan hemzelf. Dat werd het project Fivefive, 5 marathons in 5 dagen.

‘Laat je niet gek maken door wat je moet voelen of wie je moet zijn.
Ga op zoek naar jezelf en praat met elkaar. Ik leerde pas echt wat afzien was toen de PTSS vrij spel had, de strijd houdt nooit op maar ik bepaal nu de voorwaarden.”

Door de aandacht die dit project krijgt wil hij geestelijke gezondheid bespreekbaar maken en geld inzamelen voor organisaties die zich bezighouden met PTSS.

Wil je de missie van Robin steunen? Check deze pagina. Hier vind je meer info en lees je hoe je aan zijn project kunt bijdragen.

Waarom loop jij hard?


Hardlopen kun je gebruiken om jezelf te ontspannen, maar ook om even je problemen te ontvluchten of om de competitie met anderen aan te gaan. Of net als Robin, lopen voor een doel dat groter is dan jezelf.

Ik loop hard omdat dit één van de dingen is in mijn leven die ik het allerliefste doe. Sterker: hardlopen is onderdeel van wie ik ben als mens. Hardlopen is mijn passie én geeft mijn leven zin.

Hardlopen zie ik ook als een metafoor voor het ‘gewone’ leven. ‘Het loopt op rolletjes’ tot ‘met je kop tegen de muur lopen’
Wanneer je de signalen van je lichaam herkent op momenten dat het niet loopt, kun je ermee aan de slag.
Hoe je de flow terugkrijgt zodat je ontspannen hardloopt (en leeft), daarover vertel ik op 5 juli in een webinar bij Hardlopen.nl. Noteer het in je agenda!

En goed om alvast over na te denken: Waarom loop jij hard?

Marian Freriks is hardlooptrainer en vitaliteitscoach.
Met mijn kennis en ervaring als vitaliteitscoach, trainer, ondernemer en voormalig topsporter help ik gedreven mensen met persoonlijk leiderschap en levensvragen  • Deel dit bericht: