Kuier deur

Kuier deur
29 mrt 2020

Voor het starten met wandelen programma  Kuier deur… de Diepe Hel, wandel ik regelmatig met één van de groepen mee.
Ik heb ontdekt dat ik het wandelen in de groep inmiddels ook heel leuk vind. Daarnaast fascineert het me om te horen waarom deelnemers aan de ‘Starten met wandelen trainingen’ meedoen.

Er worden veel verschillende redenen genoemd:
“Het is gezellig”, “bewegen is belangrijk en gezond”, “het is een mooie stok achter de deur”. Voor sommigen is er een andere motivatie om aan te haken bij de wandeltrainingen “even tijd voor mezelf”, “even weg uit een verdrietige situatie thuis” of “ik heb zoveel tijd besteed aan anderen, nu ben ik zelf aan de beurt”. Tot “ik moet meer bewegen, mijn conditie is erg slecht”.

Gedurende 16 weken wordt er een mooie gelegenheid geboden en is er een stok achter deur om op één van de 5 doordeweekse ochtenden erop uit te gaan. Maar na afloop van het trainingsprogramma?  Wat maakt dat je het wandelen dan óók volhoudt?

Waarom zou je werken aan je gezondheid?

Bewegen, jezelf goed voeden en voldoende slaap zijn belangrijk voor je gezondheid. Waarschijnlijk weet je dat wel. Maar om daarmee bezig te gaan en vooral vol te houden is voor de meeste mensen nog best een uitdaging.

Stel dat je in een situatie zit, waarin je tijd in beslag wordt genomen door een ziek familielid, waar je als mantelzorger voor zorgt. Misschien heb je wel pijntjes die niet uitnodigen om te gaan bewegen. Of je bent arm, eenzaam en voelt je onzeker. Maar ook bezig zijn met werken van deadline naar deadline.

Dat maakt het veel lastiger om goed voor jezelf te zorgen.
Gezondheid heeft een minder hoge prioriteit wanneer je niet bezig bent met leven, maar met overleven.

Niet overleven maar leven!

Zit je in een situatie waarin je aan het overleven bent, terwijl je meer grip op je leven wilt omdat je een passie en allerlei dromen hebt? Omdat je nog dingen hebt die je wilt doen, voor jezelf, met je familie of vrienden? Omdat je meer uit het leven wilt halen? Dan moet je uit die overleefstand, in beweging komen en actie ondernemen.

Weten wat je wél wilt

Actie kun je ondernemen als je weet wat je wél wilt; Wat wil je uit het leven halen? Dat kan een lastige vraag zijn. Maak het helderder door jezelf af te vragen waar je waarde aan hecht, wat jou inspireert om toch wandelschoenen aan te trekken, alleen of met wandelmaatjes op pad te gaan voor een wandeltocht.

Met een aantal wandelaars ben ik hierover al in gesprek geweest, daar kwamen al snel heldere motivaties uit; “Ik wil fit blijven zodat ik lekker met mijn kleinkinderen kan blijven stoeien”. Of “ik merkte dat ik fysiek achteruit ging, ben niet meer de jongste maar ik wil minimaal de dingen blijven doen die ik nu ook doe! Daarom moet ik goed voor mezelf blijven zorgen en fitter worden.”

Een heldere motivatie én daarbij passende doelen maakt dat je door blijft gaan, ook wanneer je niet veel zin hebt.

Jet Harmens

Stel jezelf daarom deze vragen:
Wat maakt voor mij het leven de moeite waard? Wat draagt (doorgaan met) wandelen daaraan bij?

Marian Freriks
Vitaliteitscoach (aangesloten bij de BOVV)
Coördinator  Starten met wandelen programma ‘Kuier deur…’

Wil je meer uit je leven halen maar je hebt geen idee hoe je dit moet doen?
Neem contact met me op voor een gratis intakegesprek.

  • Deel dit bericht: