Deze had ik echt niet aan zien komen, het voelt als een klap in m’n gezicht’

Deze had ik echt niet aan zien komen, het voelt als een klap in m’n gezicht’
06 okt 2020

Het is donderdag 1 oktober, de derde dag na de persconferentie waarin zwaardere maatregelen worden aangekondigd. We zitten met het MT bij elkaar.

“Mijn inschatting was dat de Randstad strengere regels zou krijgen, dat er regionaal ingegrepen zou worden. Maar nu de regels zo streng zijn voor ons, hebben we echt een uitdaging. Misschien moeten we in winterslaap met het bedrijf “ meldt Herman, die samen met mij eigenaar is van de Wilgenweard in Nijverdal.

Help! Hoe gaan we dit overleven?!

De agenda van onze feest- en activiteitenlocatie stond voor de persconferentie vol met mooie teamuitjes, trainingen en vergaderingen. Binnen 2 dagen veranderde de planning in een gatenkaas, waar een beetje Maasdammer jaloers op kan zijn; annuleringen, verschuiving op verschuiving met als gevolg een omzet die keldert. Dit vraagt het uiterste van ons team.

Veel bedrijven om ons heen zitten in dezelfde schuitje. Regels waardoor je niet je eigen bedrijf kunt runnen zoals jij wilt en voor ogen hebben.

Hoe gaan wij bij de Wilgenweard hiermee om?

Schouders eronder!

Dat we veerkrachtig zijn hebben we in ons bijna 20 jarig bestaan laten zien. Partners die vertrokken, erbij kwamen, financiële crisissen, banken die niet meewerkten: In sterk wisselende omstandigheden wisten we ons succesvol staande te houden. En we waren een gezond bedrijf! Tot de covid kwam, deze situatie overleven voelt als de masterproef.

Moreel kompas wijst de weg

We hebben een verantwoordelijkheid om ons bedrijf overeind te houden. Hoe gaan we dat doen, wanneer Rutte in de persconferentie in één zin onze belangrijkste markt wegvaagt: ‘’We moeten nu even geen teambuilding en bedrijfsuitjes willen doen”?! Daarnaast het verbod op groepsvorming, maximum aantallen op het terras en in de zalen. Zucht…

Die donderdag zitten we 3 uur lang met ons MT bij elkaar om de regels te spellen en te vertalen naar onze situatie. De verleiding om de grenzen te overschrijden bij de interpretatie van de regels is groot. Maar matchen deze verleidingen met onze waarden?

Ons morele kompas hebben we helder, we hebben scherp waar we voor staan en wat onze waarden zijn. We worden gedwongen super creatief te zijn met het maken van arrangementen die aantrekkelijk zijn én de verspreiding van het virus voorkomen. Het begint te kriebelen!

Motivatie

We maken er een uitdaging van; waar we normaal voor grote groepen uitjes en evenementen organiseren, schakelen we nu naar arrangementen voor 2, 3 en 4 personen. Wie in ons team heeft de kwaliteiten die nodig zijn om dit arrangement verder uit te werken? Hoeveel uur hebben we hiervoor beschikbaar? Wanneer kunnen we dit gaan promoten?

Droomdoel en de gouden regel

De korte termijn doelen van ons bedrijf en de plannen die we hadden moeten we stevig bijstellen. Onze droomdoelen blijven gewoon staan, die laten we niet los. Nooit!

De energie die we nodig hebben om onze plannen uit te werken halen we uit de gouden regel:

Steek geen energie steken in dingen waar je geen invloed op hebt, dit levert alleen frustratie op. Ga knallen op zaken waar je wel controle over hebt!

Daarom stoppen we alle energie, al onze kwaliteiten in het maken van mooie nieuwe activiteiten en verrassende arrangementen voor kleine groepen.

Focus houden

Gaan we het redden? Dat is onduidelijk, we hebben niet overal grip op, maar we gaan ervoor.

We blijven focussen op wat we nu wel mogen en kunnen, zodat we onze gasten in kleine groepjes ook in deze tijd een mooie belevenis kunnen bieden.

Marian Freriks,
vitaliteitscoach en bijna 20 jaar ondernemer,

  • Deel dit bericht: