Goede voornemens falen

Goede voornemens falen
30 mrt 2020

Goede voornemens falen bij de meeste mensen. Met deze tips vergroot jij de kans om ze wél vol te houden met de factor 10!

Zelf was ik nooit van de goede voornemens op 1 januari, je kunt immers altijd en overal starten met iets wat je wilt.

Toch blijkt uit onderzoek dat mensen een nieuw jaar vaak ervaren voelen als een schone bladzijde, een nieuw begin. De focus is wat beter, er is energie te starten met nieuwe doelen.

Ik ga het meemaken! Mijn voornemens: minder op mijn smarthphone (hoor het gegniffel van mijn dochters al, ja is voor jullie ook niet zo’n slecht voornemen dames????) en minder online. Uitdagend!

Maar hoe zorg je er nu voor dat je goede voornemens ook uitgevoerd worden? Hoe vergroot je de kans met de factor 10, zodat over 6 maanden je gedrag ook nog aangepast is? Lees deze 5 tips en pas ze toe.

Visualiseer het resultaat van je wens

Je wilt stoppen met: roken/ongezond eten/te weinig sporten/teveel op je mobiel zitten enz.? Stel je voor hoe de situatie er voor jou over 3 maanden uitziet. Is dit resultaat voor jou voldoende om te starten met een aanpassing in je gedrag?

Vergroot je motivatie

Stel dat je wilt stoppen met roken, je hebt bedacht dat je over een half jaar behoorlijk wat geld bespaart en dat je collega’s trots op je zullen zijn.
Klinkt goed, maar is dat motiverend genoeg voor jou om die verslaving te tackelen?

Je motivatie kun je vergroten door alle voor- en nadelen van het roken, of ander ongewenst gedrag, op een rij te zetten. Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Vind je dit lastig, vergroot dan één van de voordelen, bijvoorbeeld: ‘Als ik stop met roken heb ik meer lucht zodat het een stuk makkelijker wordt om te trainen voor dat evenement waar ik graag aan mee wil doen.’ Of ‘Wanneer ik minder op mijn smartphone zit, hou ik per week minimaal 7 uur over om een boek te lezen of af te spreken met vrienden’.

Maak een plan

Je hebt een voornemen, je hebt voldoende motivatie, hoe ga je aan de slag?
Probeer jezelf voor te stellen hoe je voornemen er in praktijk uit ziet.

Stel je wilt gezonder eten, maar wat is gezond voor jou? Wat eet je wel en wat laat je staan?

Formuleer je doel zo SMART mogelijk en maak een plan: bijv. ‘ Ik wil gezonder eten zodat ik me fitter voel. Gezond eten is voor mij gevarieerder eten en minder snoepen. In januari start ik met elke dag minimaal 250 gram groenten eten, door dagelijks rauwkost bij mijn lunch te gebruiken en minimaal 4 eetlepels groente bij de warme maaltijd. In februari ga ik mijn zoete snoepmomenten halveren en vervangen door verantwoorde snacks.’

Creëer bewustzijn

Doel, motivatie en plan heb je helder. Top!

Nu komt het erop aan dit aangepaste gedrag vol te houden.
Je gedrag bestaat voor 95% uit gewoontes. Kenmerkend voor gewoontes is dat je je er niet bewust van bent. Daarover schreef ik eerder deze blog.

Mijn doel is minder op mn smartphone kijken. Omdat ik dit vaak onbewust doe, ben ik al begonnen om het apparaat ergens buiten mn zicht te leggen, zodat ik er niet onbewust naar grijp.

Bewustwording creëer je door disruptie, wat geldt voor alle dingen die je wilt aanpassen in je gedrag. Dus je smartphone niet in je broekzak, de snoeppot uit het zicht, de sportkleding mee naar je werk, de hoeveelheid sigaretten per dag terugbrengen en noteren wat de reden is dat je die ene sigaret rookt.

Houd vol

Volhouden is ook de dingen die je voorneemt elke dag doen en blijven doen. Nieuwe gewoontes creëer je door consistentie. Gemiddeld heb je 66 dagen nodig om te wennen aan een nieuwe gewoonte. Gaat het een keer mis? Vergeef jezelf, pak de draad weer op en ga door!

Is 1 januari een goede datum om te starten?

Starten met goede voornemens kan altijd, elke dag, elk uur, elke minuut. Toch blijkt dat er rond de jaarwisseling ruimte is voor focus op aanpassingen in gedrag en dat is nodig om tot actie over te gaan. Maak gebruik van het momentum en ga aan de slag! Een gelukkig nieuwjaar!

NB 1: Wil je uit de overleefstand, maar vind je het lastig om te bepalen wat en hoe? Kom een bak koffie doen! Als vitaliteitscoach kan ik je verder helpen meer uit het leven te halen!

Sportieve groet,
Marian Freriks

Vitaliteitscoach
aangesloten bij de B.O.V.V.

  • Deel dit bericht: