Doen wat kan!

Doen wat kan!
08 jan 2021

Met een loopmaatje rende ik heuvelaf, ergens op de Sprengenberg in Haarle.  In de verte zie ik haar lopen. Uit de manier van bewegen maak ik op dat het een wat oudere persoon is. Als we dichterbij zijn, zie ik dat het een dame is van zeker een jaar of 80. Ze loopt in haar uppie en is niet aan het wandelen maar aan het ‘slowrunnen’ tegen de steile heuvel op.


Spontaan begin ik te applaudisseren en met een ‘goed bezig, veel plezier’ passeren we haar.
‘Dat wil ik over 30 jaar ook nog kunnen’ meld ik m’n loopmaatje, ‘echt super vind ik dat’!

Wat me vooral blij maakt, is dat deze dame ondanks gevorderde leeftijd en 100 redenen om het niet te doen, gewoon diep in het bos doet wat ze graag wil. 

‘Goh mevrouw, wat geweldig dat u dit doet. Mag ik vragen hoelang u al hardloopt?’

‘Ik ben nu 30 minuten bezig en ik probeer een uurtje afwisselend hard te lopen en te wandelen’ vertelt ze.

Dat is een mooie uitdaging, hoeveel jaar doet u dit al?’ vraag ik

‘Nou, ik ben laat begonnen hoor, pas rond m’n pensioen’ vertelt ze.

Wat bijzonder, hoe kwam u daar zo op?

‘Ik lette nooit zo op mijn gezondheid, tot ik flink ziek werd. Daardoor heb ik er bijna een jaar uitgelegen. Mijn conditie was helemaal verdwenen. Ik kon de straat nog niet uitlopen, zonder te stoppen.

Toen besefte ik me hoe belangrijk ik mijn gezondheid vind. Ik bedoel, als je amper een paar honderd meter kunt lopen omdat je ziek bent geweest, is het een cadeau wanneer je weer een uurtje kunt wandelen. En met die conditie vooral ook weer andere dingen kunt doen in je leven.’

‘Ja’ beaam ik. ‘Die ervaring heb ik ook met mensen die ik begeleid. Je gezondheid waardeer je het meest als er iets aan de hand is.’

‘Inderdaad’ zegt mijn gesprekspartner. ‘Ik ben met stukken wandelen begonnen tot ik het 2 uur achter elkaar kon volhouden. Ik droomde regelmatig dat ik hardliep en dacht op een dag: ik ga het gewoon proberen!

Spannend natuurlijk, dus heb ik eerst in het donker geprobeerd, met kleine stukjes.  Daarna in het bos.  Nu loop ik een keer of 3 in de week hard, nou ja, zo hard gaat het ook weer niet, maar ik probeer het. Andere dagen van de week wandel ik stevig door.

Nu met die corona ben ik helemaal blij dat ik hartstikke fit ben. Je moet natuurlijk wel een beetje geluk hebben, maar mijn immuunsysteem is goed op orde. Als ik dat vaccin krijg, hoef ik helemaal niet meer bang te zijn. Daar kijk ik wel naar uit.’

‘Wauw, u bent echt een voorbeeld voor veel mensen’ roep ik.

‘Nou ja, dat weet ik niet’ zegt ze bescheiden. ‘Ik wil nog veel dingen doen in mijn leven en daarvoor wil ik fit blijven. Ik vind dat je moet doen wat je kunt om goed voor jezelf te zorgen. Normaal eten, gewoon de schijf van 5 volgen en elke dag genoeg bewegen.

Eigenlijk had ik daar veel eerder mee moeten beginnen. Maar goed, ergens heb ik toch geluk gehad dat ik dat besefte na die lange periode van ziek zijn en klungelen.’

‘Ik loop nog een klein stukje met u mee als u hardloopt, daarna ren ik verder’ meld ik haar. ‘Ben blij dat ik u gesproken heb en hoop dat ik op uw leeftijd ook nog geniet van hardlopen in het bos!’

Dit had zo maar het gesprek met haar geweest kunnen zijn…

Wat zou het mooi zijn wanneer deze dame niet een uitzondering is. Oké, je hoeft echt niet hard te lopen om gezond te blijven, maar met gewoon ‘normaal’ eten en voldoende beweging ben je al een eind op weg om jezelf fysiek gezond te houden.

Toch ervaren veel mensen dat dit lastig is, en dan vooral om het vol te houden.

Wil je ook werken aan volhouden?

Heb je al veel geprobeerd, heb je tig diëten gevolgd, ben je sponsor van de sportschool of sportclub en heeft het je allemaal niet gebracht wat je verwachtte? Vind je het lastig je voornemen vol te houden?

Daar kan ik je bij helpen!  Als vitaliteitscoach ligt mijn expertise in het helpen bij het bepalen en halen van je doelen. En dan op een manier waarop je dat kunt volhouden.

Keertje afspreken voor een wandelafspraak? Kunnen we het hebben over wat je graag wilt. Vrijblijvend!
Bel of app me via 0655912307 of mail.

groet,
Marian Freriks
Vitaliteitscoach
aangesloten bij de B.O.V.V.

  • Deel dit bericht: