Wat levert koud douchen of ijszwemmen je écht op?

Wat levert koud douchen of  ijszwemmen je écht op?
14 feb 2021

‘Potdikkie, nu heeft ie me verkeerd geciteerd over het effect van ijszwemmen’. Het uitgebreide krantenartikel over dit onderwerp bevatte een paar quots van mij. Daarin stond precies het tegenovergestelde van wat ik gezegd had. Wat suf! 
 
De journalist belde me naar aanleiding van een facebookpost waarin ik iets meldde over het effect van zwemmen in koud water. ‘Het is nogal een hype’ was zijn introductie.  

‘Jazeker, ik vind het vooral heel leuk. Ik heb het weer opgepakt nadat Johan, een man die bij ons bootcampt, erover postte. Een paar jaar terug heb ik er kennis mee gemaakt tijdens workshops van Wim Hof en een leerling van hem.
Door de verhalen van mijn dochter, die in Kopenhagen regelmatig de koude zee ingaat én het enthousiasme van Johan, heb ik het weer opgepakt’ vertel ik hem.

Helaas, er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat ijszwemmen het immuunsysteem verbetert.

Ijszwemmen is hip en euh… cool! 

Maar wat drijft anderen (en mezelf) om uit vrije wil het ijskoude water in te gaan?  Dat intrigeert me en voor ik de eerste keer dit jaar de Regge indook, heb ik me verdiept in wat het me op zou leveren. Is er al wat meer bekend na de workshops die ik jaren terug gevolgd heb?

Wat doen ademhalingsoefeningen?

Wim Hof combineert zijn ijsbaden met ademhalingsoefeningen. Hij beweert dat je het autonome zenuwstelsel kunt beinvloeden en is al jaren bezig met de effecten van ademhaling en kou op het lichaam.  
Naar het effect van ademhaling is al lang voor Hof (door anderen) veel onderzoek verricht. Je kunt je bloeddruk, hartslag en deels de immuunrespons beinvloeden, door rustige diepe ademhaling. Dat is handig als je een overmatig actief immuunsysteem hebt, bijvoorbeeld door veel stress of door iets anders dat door het lichaam als bedreigend wordt gezien, zoals eenzaamheid. 
Ademhalingsoefeningen doen dus iets. Maar kou?

Het effect van kou 

Ijszwemmen heeft voor zover dat nu bekend is, niet het grote effect dat eraan toegeschreven wordt. ‘Er lijken aanwijzingen te zijn dat het immuunsysteem van mensen er sterker van wordt. Het profiel van je immuuncellen verbetert door blootstelling aan kou. Maar ik wil erbij zeggen dat er alleen op kleine schaal  fysiologisch onderzoek naar is gedaan, dus het wetenschappelijk bewijs is nog dun’ vertelt hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman, van de Radboud universiteit in Nijmegen. 
Helaas, er is in de afgelopen jaren niets nieuws ontdekt en het blijkt lastig te onderzoeken.

Wat maakt ijszwemmen juist nu zo populair? 

We leven in een tijd waarin er weinig evenementen of activiteiten zijn die voor opwinding zorgen. Die je een stoot adrenaline of een kick geven waar je lang van nageniet.
Jezelf uitdagen met ijszwemmen zou zo maar eens die prikkel kunnen zijn waar je een enorme behoefte aan hebt.

Je voelt je stoer, euforisch omdat je iets doet wat je eerst niet durfde. Waar je jezelf enorm voor moet opladen om het te doen. En die ontlading als je het toch gedaan hebt geeft: een heerlijk gevoel!

Bovendien is ijszwemmen iets wat niet iedereen zomaar doet. Dat kan bijdragen aan je eigen zelfvertrouwen én goede gevoel. Niks mis mee!  
 
De eerste keer dit jaar was het voor mij een manier om mezelf uit de comfortzone te trekken. Echter, ik merkte dat ik het vooral leuk en verfrissend vond. Eigenlijk vind ik het zelfs makkelijker dan koud douchen, hoe vreemd dat ook klinkt.
Toch ben ik gemotiveerd om door te gaan met ijszwemmen, net als met koud douchen.

Impulscontrole 

Koud douchen én ijszwemmen dragen bij aan meer ‘impulscontrole’.
Je moet iets anders doen dan je lijf eigenlijk wil. Bij plotselinge blootstelling aan kou is er een schrikeffect en moet je jezelf onder controle zien te krijgen.
De primaire reactie is dan ‘uit het water’ of ‘onder de douche vandaan’ of ‘ gauw de warmwaterkraan aan’

Die impuls moet je overwinnen, door langer in het water te blijven of niet de douchekraan snel naar warm te draaien. Wanneer je die impulsen onder controle hebt en jezelf uitdaagt langer de kou te weerstaan, ben je bezig met training van je impulscontrole. 

Wat levert impulscontrole je op?

Dingen doen en laten terwijl je eigenlijk wat anders wil, dat is dus impulscontrole.
Stel je hebt zin in chips maar had je voorgenomen niet meer zoveel te snaaien. Die zak weer terug in de kast leggen vraagt impulscontrole. 

Of je ligt lekker op de bank, even helemaal klaar met je werk, terwijl je je had voorgenomen naar de bootcamp te gaan. Filmpje op, glaasje wijn of…. Impulscontrole zorgt ervoor dat je jezelf herpakt, je voornemen uitvoert en toch naar de bootcamp gaat! 
 
Impulscontrole trainen is daarom echt de moeite waard, om je dat zetje te geven bij het aanleren van nieuwe gewoontes en het afleren van oude, niet meer gewenste gewoontes. Het helpt je bij het halen van doelen

Dat is de reden dat ik zelf dagelijks koud douche en in de ijskoude Regge ga zwemmen.
Die koude douche is echt geen hobby maar een drempel die ik elke dag even over moet, het houdt me bij de les. Echt een aanrader, al is het maar voor die ene reden.  

Marian Freriks
vitaliteitscoach
0655912307
info@focusonvitality.nl

  • Deel dit bericht: